intern transport systemen mk

MK bestaat 50 jaar

woensdag, november 30, 20162016 markeert een halve eeuw in het bestaan van MK. Manager Stephan Kitz blikt nostalgisch terug op de boeiende geschiedenis van dit grensverleggende bedrijf dat in 1966 door zijn ouders, Hans-Josef en Doris Kitz, werd gesticht.


‘Zo lang ik me kan herinneren, was het bedrijf altijd de topprioriteit,’ schrijft Stephan in het editoriaal van de herdenkingsbrochure. Het is jammer dat zijn vader, die in januari 2015 stierf, dit jubileum net niet kon bijwonen. Hans-Josef Kitz was een uitzonderlijk begaafde ingenieur die al op jonge leeftijd uitblonk in technisch tekenen en oplossingen uitwerken.

‘Ik wou nooit met een zaakvoerder trouwen,’ herinnert Doris Kitz zich nu. Toen zij en Hans-Josef elkaar ontmoetten, had ze geen idee dat haar toekomstige man eigenaar van een groot bedrijf zou worden.

Zoals vele grote bedrijven begon MK in een garage in de achtertuin van de familie Kitz. In september 1966 stichtte Hans-Josef ‘Maschinen- und Apparatebau Kitz’. De werkplaats was niet groter dan 15m² maar dat was genoeg om de eerste machines te creëren: vouwmachines en machines die plastic zakken konden maken. Hans richtte zich op het technische en Doris op de zakelijke kant van het bedrijf. Vanuit deze bescheiden beginselen groeide MK al snel uit tot een gerespecteerde firma, maar nooit zonder de familiale sfeer te verliezen. Will Weber, één van de eerste werknemers van MK zei op zijn 35e werkverjaardag dat de vriendschap van de familie Kitz een onontbeerlijke component was van zijn werkplezier door de decennia heen.

In 1971 bracht het bedrijf zijn eerste transportband uit, wat het begin betekende van MK’s grootste specialiteit: transporttechnologie.

Het verhaal van MK is helaas niet allemaal rozengeur en maneschijn. De oliecrisis van de jaren ’70 bracht een ernstige financiële crisis met zich mee voor heel Duitsland. MK werd genoodzaakt om af te slanken en de prijzen te verhogen. Gelukkig herstelde dit probleem zich in 1980. In 2009 werd MK opnieuw mede geraakt door de globale crisis. Ook daaruit is het bedrijf enkel sterker gekomen. Vandaag is MK verspreid over Europa en de Verenigde Staten. Het bedrijf kent een ongekende groei en het grootste aantal werknemers tot nu toe.

Stephan Kitz gaat prat op de bijzonder lage turnover van werknemers bij MK. Het is een onmiskenbaar teken van de positieve werkomstandigheden en aangename sfeer binnen het bedrijf. Bovendien wordt MK wereldwijd gerespecteerd voor zijn innovatieve oplossingen, diepgaande competentie en de onmiskenbaar hoge kwaliteit van de bouwmaterialen die het bedrijf gebruikt. Weinig machinebedrijven zijn in staat om aan de meest specifieke wensen van hun klanten tegemoet te komen, maar MK blijft grenzen verleggen, ook vandaag.

Wil je ook een analyse van je goederenverwerking aanvragen?MK helpt om kostenefficiënte oplossingen te vinden.

Top