Jobcreatie en automatisering in 1

vrijdag, mei 19, 2017Onze expert vertelt over een recent project van smo dat jobcreatie en gestroomlijnde werkmethodes combineert: een boekplastificeermachine.


De nieuwste telg in de smo-familie is een machine die het plastificeren van boeken vlot en moeiteloos laat verlopen. Tegelijk is dit toestel ook bedoeld om werk te bezorgen aan arbeiders, en niet om hun werk weg te nemen. Dit unieke concept voegt alweer enkele ervaringspunten toe aan het rijke palmares van smo. Onze expert licht het project toe.

De klant

De klant is een bedrijf dat boeken levert aan openbare bibliotheken. Zoals iedereen wel weet, worden bibliotheekboeken steeds geplastificeerd. Dat is nodig omdat ze door zo veel verschillende handen passeren. Door de boeken een extra laagje bescherming mee te geven, gaan ze langer mee. In plaats van de bibliotheek zelf hiermee op te zadelen, wil onze klant kant-en-klare boeken afleveren. Om dit te kunnen realiseren, hadden ze natuurlijk een machine nodig die nog moest gebouwd worden.

De samenwerking met smo

De keuze voor smo was vrij gemakkelijk gemaakt. Onze flexibiliteit zorgt ervoor dat alle aanpassingen op maat bespreekbaar zijn. Bovendien bleek onze kostprijs gunstig uit te vallen voor de klant.
Ieder project is anders. De manier waarop het proces verloopt, kan dus ook variëren. In dit geval stuurde de klant ons een filmpje met een voorbeeld van wat ze van de machine verwachtten. Doorheen de ontwerpfase bleven we feedback, suggesties en verzoeken ontvangen, waarop wij dan aangaven wat mogelijk was en op welke manier we het konden realiseren. Zo werkten we in nauwe samenwerking tot een eindresultaat waar de klant volledig tevreden over kon zijn.

Werk creëren en stroomlijnen tegelijk

Eén van de uitdagingen in dit project was het feit dat de klant geen volautomatische oplossing zocht, maar een semiautomatische. De klant hecht veel belang aan het sociale aspect. Hun bedoeling was immers om mensen aan het werk te kunnen zetten met handenarbeid, weliswaar wel op een vlotte en gestroomlijnde manier. Er bestaan machines die volledig automatisch boeken kunnen plastificeren. We hadden een soortgelijke machine kunnen bouwen, die dan gemiddeld zes boeken per minuut had kunnen afwerken, maar omdat het semiautomatisch moest verlopen, konden we uiteindelijk een proces creëren waarbij twee boeken per minuut kunnen geplastificeerd worden.

De uiteindelijke machine maakt gebruik van een transportband. Deze voert op maat geplotte folie aan naar het toestel. Het frame is volledig opgebouwd met profielen van MK.

Wil je ook een analyse van je goederenverwerking aanvragen?MK helpt om kostenefficiënte oplossingen te vinden.

Top